Kultura-K

Концерт ДУО СКУПИ

Во нашиот Центар за култура се одржа концерт на ДУО СКУПИ кој го сочинуваат виолинистот Ермал Мехмети и професорката по флејтистка Јета Старова Мехмети.ДУО СКУПИ е дует кој главно се занимава со обработка на стари албански песни.
Концертот се одржа според протоколите од Министерството за култура дадени од здравствената комисија за заштита од КОВИД-19 и беше пренесуван во живо на официјалната страница на Фејсбук.
0

Изложба “Најубавите делови на градот“

На 22 октомври во 18:00 часот во фоајето на Центарот за култура „Кочо Рацин“ Кичево се одржа колективна изложба „Најубавите делови од градот“ од уметниците Лулзиме Османи, Мазламе Салиу, Бенита helелили, Валдета Ибиши, Арбер Садику.
На оваа изложба беа претставени најубавите делови од градот иако ги има многу. Секој од уметниците претстави по две дела. Магијата на изгубените предели на Кичево веќе има само една алтернатива што треба да ја „запомнат“ и да ја доживеат не само носталгичарите и екологистите, туку и пријателите од убава, инспиративна и уметничка природа, сликајќи ги најубавите делови од градот.
Изложбата се одржа во согласност со протоколот на Министерството за култура издаден од Комисијата за здравство за заштита од Ковид-19. Задржувањето на маската и далечината беше задолжителнo.
0

Изложба „365 селектирани фотографии“ на Ненад Пивко

На 15 Октомври 2020г. во фоајето на Центарот за култура „Кочо Рацин“ се одржа изложба на фотографии „365 селектирани фотографии“ на Ненад Пивко со почеток од 19:00 часот.


Изложбата се одржа според протоколот на Министерство за култура издаден од здравствената комисија за заштита од Ковид 19 . Носењето маска и држењето физичка дистанца беше задолжително.

0

Концерт ТРИО

Во НУЦК „Кочо Рацин“ – Кичево на 14.10.2020 година се одржа концертот ТРИО.

На концертот учествуваа:
Шкелзен Бафтијари – пијано
Шкелзен Пајазити – виолина
Јетмир Мехмеди – гитара

За време на овој концерт беше реализирана богата уметничка програма каде беа изведени разни дела од странски и албански композитори:

1.Ch.W.Gluk

2.F.Kreisler

V. Мтт

А. Пјазола

М.Мошковски

П. Гаци

А.Крајка

Р. Мулиќи

Концертот се одржа според протоколите од Министерството за култура дадени од здравствената комисија за заштита од Ковид-19 каде што бројот на посетители беше ограничен и оваа бројка достигна до 30 посетители.
Носењето маска и одржувањето на растојание беше задолжително.

0

Свечен концерт за годишнина на НУЦК „Кочо Рацин“ – Кичево

Во големата сала при НУ Центарот за култура „Кочо Рацин“ – Кичево на 10.10.2020 година се одржа свечен концерт за годишнината на НУЦК „Кочо Рацин“ – Кичево со што се одбележа 40-години постоење на оваа институција.

На концертот учествуваа повеќе врвни уметници по повод четири децении постоење, дело и создавање на важни уметнички дела наменети за нашето Кичево.
Овој концерт беше реализиран со богата уметничка програма каде што се овековечи овој важен ден за нашата институција.
Концертот се одржа според протоколите од Министерството за култура дадени од здравствената комисија за заштита од Ковид-19 каде што бројот на посетители беше ограничен и оваа бројка достигна до 74 посетители.
Носењето маска и одржувањето на растојание беше задолжително.

0

Цртан филм „Неверојатната приказна за џиновската круша“

Цртан филм „Неверојатната приказна за џиновската круша“
Како дел од Меѓународниот филмски фестивал во Тетово, во продукција на ОДА, во Центарот за култура беше прикажан албанскиот цртан филм „Неверојатната приказна за џиновската круша“.
Опис на цртаниот филм: животот во Солбит е пријатен и тивок, сè додека еден ден, Мико и Себастијан не најдат порака во шише во близина на пристаништето. Шишето доаѓа од исчезнатиот градоначалник на Солбит, со порака во која се наведува дека тој е на мистериозен остров и открил големо откритие. Сега, тие треба да тргнат на опасно патување за да го спасат градоначалникот на цртаниот филм „Неверојатната приказна за џиновската круша“ за да го донесе дома. На патот тие ќе откријат нешто што ќе му донесе големо задоволство на градот Солд – огромна круша.
Режија: Филип Ајнштајн Липски, Амали Носби Фик, Јирген Лердам
Сценарио: Врз основа на популарната истоимена книга за деца од Јакоб Мартин Стрид
Времетраење: 79 мин
Цртаниот филм е направен во согласност со мерките и протоколот за заштита од Ковид-19.

0

Изложба на слики „Визии од детството“ од Горан Боев

На 25 Септември во фоајето на Центарот за култура „Кочо Рацин се одржa изложба на слики „Визии од детството“ од ликовниот уметник Горан Боев со почеток од 19:00 часот.
Изложбата се одржa според протоколот на Министерство за култура издаден од здравствената комисија за заштита од Ковид 19.Носењето маска и држењето физичка дистанца беше задолжително.

Боев има  креативно творештво  тој е претставник на една нова генерација која донесува нови текови во уметноста.

На сликите на тема „Визии од детството“ се појавуваат мачка, куче, прозорец, цвеќе, дете…

Авторот вели дека делата се портрет на едно минато време, на неговото детство.

0

Детска симфониска приказна „Петар и волкот“

На 11 Септември 2020г. во организација на Центарот за култура „Кочо Рацин“ Кичево со поддршка на Министерството за култура се одржа симфониската бајка за деца „Петар и волкот“ на македонски и албански јазик со диригент Агона Чупи и диригент Ангел Спироски.

Петар и волкот оп. 67, „детска симфониска бајка”, е музичко дело 
напишано од Сергеј Прокофиев во 1936 година.
Нараторот им раскажува приказна на децата, додека оркестарот ја илустрира така децта се запознаваат со музичките инструменти и нивните карактеристики.


Петар и волкот е една од најпознатите дела на Прокофиев и едно од најчесто изведуваните дела на целиот класичен репертоар.

0

Празничен концерт со „Viva Strings“

По повод Денот на независноста 8-ми Септември во Центарот за култура “Кочо Рацин“- Кичево гостуваше гудачкиот квартет ВИВА Стрингс од Скопје. 
Програмата на овој концерт беше од популарен карактер, на програмата беа застапени повеќе модерни наслови кои побудија интерес кај публиката. Меѓу другите, беа изведени композиции на Мајкл Џексон (Michael Jackson), Бритни Спиарс (Britney Spears), Јуритмикс (Eurythmics), Роби Вилијамс (Robbie Williams), Квин (Queen) и други.

Претставување на една ваква програма пред кичевската публика претставуваше повеќекратен успех, бидејќи се помага во едукацијата и пројавување интерес кај публиката за други типови на музика освен секојдневно слушаните турбо-фолк и слични музички жанрови.

Поради ситуацијата во која се наоѓа целата држава концертот се одржа според протоколот на Министерство за култура издаден од здравствената комисија за заштита од Ковид19.Концертот се адаптираше да се реализира во надворешни услови-на платото од центарот за култура. Притоа публиката беше ограничена со број на седишта, кои беа поставени на растојание од 2 метри и беше ставено напомена преку доставување на рекламен материјал од страна на учесниците за носење на заштитна маска за време на настанот.  Концертот е дел од Националната програма за култура за 2020 година и е поддржан од Министерството за култура и од НУ Центар за култура „Кочо Рацин“ – Кичево.

0