Category: Значајни настани

Божикен концерт „Бадникови поворки“

На 14 Јануари во прекрасен амбиент во големата сала при Центарот за култура „Кочо Рацин “ – Кичево се одржа вториот Божикен концерт на традиционалните божикни и новогодишни каланди.

Continue reading…
0

Изложба на младинската керамичка работилница – Кичево 2022

Во среда на 12.10.2022 година во ликовната галерија во Центарот за култура „Кочо Рацин“- Кичево се одржа осмата по ред изложба на младинската керамичка работилница за изработка и дизајн на керамички производи изработени од ученици од ОСУ „Мирко Милески“ – Кичево со проф. Мирослав Крстески (ментор), ОСУ „Дрита“-Кичево со Валдета Ибиши (ментор), и Слободан Столески (грнчар).

Continue reading…
0

Одбележување на патрониот празник „Кочо Рацин“

На 13 Јуни во малата сала при НУЦК „Кочо Рацин“ се одржа литературен конкурс на детски творби – проект поддржан од Министерството за култура кој се организира секоја година по повод патрониот празник Кочо Рацин.

Continue reading…
0

Празничен концерт по повод празникот Бајрам „Бајрамска вечер“ со КУД „Џеладин Зеќири“

По повод празникот Бајрам во организација на НУЦК „Кочо Рацин“ Кичево финансиран од Министерството за култура на Република Северна Македонија беше организиран празничен концерт „Бајрамска вечер“ со пријателите од КУД „Џеладин Зеќири“ кои со години изведуваат народни ора и песни генерација по генерација.

Continue reading…
0

ТРАДИЦИОНАЛЕН ВЕЛИГДЕНСКИ КОНЦЕРТ

Како и изминатите години, така и оваа, на трет ден Велигден 26.04.2022 год. со почеток од 19 часот, се одржа Традиционален Велигденски концерт со КУД “Рацин” Кичево, кое работи во состав на НУЦК “Кочо Рацин”. На целовечерниот концерт со богата програма се претставија играорците кои се распределени во три групи (младински ансамбл, детски ансамбл и почетници), сите членови на оркестарот и вокалните солисти и сите заедно на многубројната кичевска публика им приредија вечер, исполнета со ора и песни која долго ќе се памети.

Continue reading…
0

Изложба на 7-та младинска керамичка работилница – Кичево 2021

Во Четврток (18.11.2021 год.) во фоајето од Центарот за култура „Кочо Рацин“- Кичево со почеток од 18 часот, се одржа седмата по ред изложба на Младинската керамичка работилница за изработка и дизајнирање на керамички производи создадена од учениците при ДУЛУД “Лазар Личеноски“ – Скопје со М-р Филип Фидановски (ментор), ОСУ „Мирко Милески“ со Проф. Мирослав Крстески (ментор), ОСУ „Дрита“ – Кичево со Проф. Селиме Османи (ментор) и Слободан Столески (грнчар).

Continue reading…
0

Меѓународениот фолклорен фестивал на народни песни и ора „Д-р Владимир Полежиноски“

На 09-10.07.2021 година и покрај неизвесната временска прогноза, на платото пред Националната Установа Центар за Култура “Кочо Рацин” Кичево се одржа традиционалниот Меѓународен Фолклорен Фестивал на народни песни и ора “Д-р Владимир Полежиноски” Кичево.

Continue reading…
0