Category: Фолклорна Дејност

Сите активности поврзани со нашeто национално богатство на фолклор се во оваа категорија.

ТРАДИЦИОНАЛЕН ВЕЛИГДЕНСКИ КОНЦЕРТ

Како и изминатите години, така и оваа, на трет ден Велигден 26.04.2022 год. со почеток од 19 часот, се одржа Традиционален Велигденски концерт со КУД “Рацин” Кичево, кое работи во состав на НУЦК “Кочо Рацин”. На целовечерниот концерт со богата програма се претставија играорците кои се распределени во три групи (младински ансамбл, детски ансамбл и почетници), сите членови на оркестарот и вокалните солисти и сите заедно на многубројната кичевска публика им приредија вечер, исполнета со ора и песни која долго ќе се памети.

Continue reading…
0

Целовечерен концерт со „Танец“

На 01.04.2022 год. со почеток во 20 часот, Националниот Ансамбл “Танец” одржа целовечерен концерт во НУ Центар за култура “Кочо Рацин” Кичево. Концертот беше дел од циклусот на целовечерни концерти “Танец низ татковината”, во кои се изведуваше атрактивна играорна и вокално-инструментална програма од различни региони на земјава, на кои се создавало македонското фолклорно богатство.

Continue reading…
0

Меѓународениот фолклорен фестивал на народни песни и ора „Д-р Владимир Полежиноски“

На 09-10.07.2021 година и покрај неизвесната временска прогноза, на платото пред Националната Установа Центар за Култура “Кочо Рацин” Кичево се одржа традиционалниот Меѓународен Фолклорен Фестивал на народни песни и ора “Д-р Владимир Полежиноски” Кичево.

Continue reading…
0

Годишен концерт на КУД „Рацин“со вокално-иструментален состав

На платото пред НУ Центар за култура ,,Кочо Рацин” Кичево се одржа концерт на КУД Рацин, кој наместо Велигденски концерт оваа година поради мерките од Владата се одржа подоцна на 25.05.2021 година како Годишен концерт, во вонредни услови само со вокално-инструменталниот состав, по посебен протокол и спроведени сите мерки за заштита од вирусот.

Continue reading…
0

12-ти меѓународен фолклорен фестивал на на народни песни и ора

Центарот за култура „Кочо Рацин“ го реализираше 12-тиот по ред меѓународен фолклорен фестивал на песни и ора “Д-р Владимир Полежиноски”, кој се одржуваше три фестивалски вечери на платото од Центарот за култура.

Continue reading…
0