Category: Музички активности

Во оваа категорија се сите наши музички активности.

Концерт ДУО СКУПИ

Во нашиот Центар за култура се одржа концерт на ДУО СКУПИ кој го сочинуваат виолинистот Ермал Мехмети и професорката по флејтистка Јета Старова Мехмети.ДУО СКУПИ е дует кој главно се занимава со обработка на стари албански песни.
Концертот се одржа според протоколите од Министерството за култура дадени од здравствената комисија за заштита од КОВИД-19 и беше пренесуван во живо на официјалната страница на Фејсбук.
0

Концерт ТРИО

Во НУЦК „Кочо Рацин“ – Кичево на 10.10.2020 година се одржа концертот ТРИО.

На концертот учествуваа:
Шкелзен Бафтијари – пијано
Шкелзен Пајазити – виолина
Јетмир Мехмеди – гитара

За време на овој концерт беше реализирана богата уметничка програма каде беа изведени разни дела од странски и албански композитори:

1.Ch.W.Gluk

2.F.Kreisler

V. Мтт

А. Пјазола

М.Мошковски

П. Гаци

А.Крајка

Р. Мулиќи

Концертот се одржа според протоколите од Министерството за култура дадени од здравствената комисија за заштита од Ковид-19 каде што бројот на посетители беше ограничен и оваа бројка достигна до 30 посетители.
Носењето маска и одржувањето на растојание беше задолжително.

0

Свечен концерт за годишнина на НУЦК „Кочо Рацин“ – Кичево

Во големата сала при НУ Центарот за култура „Кочо Рацин“ – Кичево на 10.10.2020 година се одржа свечен концерт за годишнината на НУЦК „Кочо Рацин“ – Кичево со што се одбележа 40-години постоење на оваа институција.

На концертот учествуваа повеќе врвни уметници по повод четири децении постоење, дело и создавање на важни уметнички дела наменети за нашето Кичево.
Овој концерт беше реализиран со богата уметничка програма каде што се овековечи овој важен ден за нашата институција.
Концертот се одржа според протоколите од Министерството за култура дадени од здравствената комисија за заштита од Ковид-19 каде што бројот на посетители беше ограничен и оваа бројка достигна до 74 посетители.
Носењето маска и одржувањето на растојание беше задолжително.

0

Детска симфониска приказна „Петар и волкот“

На 11 Септември 2020г. во организација на Центарот за култура „Кочо Рацин“ Кичево со поддршка на Министерството за култура се одржа симфониската бајка за деца „Петар и волкот“ на македонски и албански јазик со диригент Агона Чупи и диригент Ангел Спироски.

Петар и волкот оп. 67, „детска симфониска бајка”, е музичко дело 
напишано од Сергеј Прокофиев во 1936 година.
Нараторот им раскажува приказна на децата, додека оркестарот ја илустрира така децта се запознаваат со музичките инструменти и нивните карактеристики.


Петар и волкот е една од најпознатите дела на Прокофиев и едно од најчесто изведуваните дела на целиот класичен репертоар.

0

Празничен концерт со „Viva Strings“

По повод Денот на независноста 8-ми Септември во Центарот за култура “Кочо Рацин“- Кичево гостуваше гудачкиот квартет ВИВА Стрингс од Скопје. 
Програмата на овој концерт беше од популарен карактер, на програмата беа застапени повеќе модерни наслови кои побудија интерес кај публиката. Меѓу другите, беа изведени композиции на Мајкл Џексон (Michael Jackson), Бритни Спиарс (Britney Spears), Јуритмикс (Eurythmics), Роби Вилијамс (Robbie Williams), Квин (Queen) и други.

Претставување на една ваква програма пред кичевската публика претставуваше повеќекратен успех, бидејќи се помага во едукацијата и пројавување интерес кај публиката за други типови на музика освен секојдневно слушаните турбо-фолк и слични музички жанрови.

Поради ситуацијата во која се наоѓа целата држава концертот се одржа според протоколот на Министерство за култура издаден од здравствената комисија за заштита од Ковид19.Концертот се адаптираше да се реализира во надворешни услови-на платото од центарот за култура. Притоа публиката беше ограничена со број на седишта, кои беа поставени на растојание од 2 метри и беше ставено напомена преку доставување на рекламен материјал од страна на учесниците за носење на заштитна маска за време на настанот.  Концертот е дел од Националната програма за култура за 2020 година и е поддржан од Министерството за култура и од НУ Центар за култура „Кочо Рацин“ – Кичево.

0

Koнцерт на класична музика

Во рамки на фестивалот Меридианс, со подршка од Министерство за култура, во Центарот за култура “Кочо Рацин” Кичево се одржаа концерт на друштвото Артал.

Концертот го реализираа уметниците:
Јетмир Мехмеди – гитара
Шкелзен Пајазити – виолина
Шкелзен Бафтијари- пијано
Концертот се реализираа во надворешен простор поради ситуацијата со Covid-19, почитувајќи ги предвидените мерки и протоколи.

0

Празничен концерт во чест на мигрантите

Центарот за култура „Кочо Рацин“ Кичево организира празничен концерт во чест на мигрантите заедно со кичевските пејачи Ќендрим Љутфиу, Уран Дервиши, Блерим Љутфиу, Салије Бајрами и амбасадорот на мелодиската песна Дервиш Дервиши.

Continue reading…
0

Kонцерт “Дојдете да пееме заедно” – 3 Мускетари

Во Центарот за култура „Кочо Рацин„ се одржи концерт што ќе се памти долго време, три големи имиња на албанската музика, специјални за нивниот стил, начинот на нивната блискот и љубовта што им ја даваат на нивните обожаватели.

Continue reading…
0