Category: Некатегоризирано

За cè што не му е доделено категорија

Празничен концерт по повод празникот Бајрам „Вечер Бајрам“ со КУД „Џеладин Зеќири“

По повод празникот Бајрам во организација на НУЦК „Кочо Рацин“ Кичево финансиран од Министерството за култура на Република Северна Македонија беше организиран празничен концерт „Бајрамска вечер“ со пријателите од КУД „Џеладин Зеќири“ кои со години изведуваат народни ора и песни генерација по генерација.

Дејноста на ова друштво датира од 1943 година со името „Албанска младина“. Денес, благодарение на успесите и активностите на друштвото КУД „Џеладин Зеќири“ успеа значително да го подигне нивото од сите аспекти. На овој концерт имаше значителен број љубители на уметноста и љубители на народната песна и оро каде уживаа во настапите на играорците и пејачите на ова здружение под раководство на проф. Јетон Пустина.Програмата на овој уметнички концерт беше неверојатен.Во првиот дел од овој концерт, играорците започнаа со орото Независност со кореографија на
професорот Фехми Шаќири, а по орото програмата со песни ја отвори водителката Салије Бајрами
со песната Мој е буква Арбери. Потоа Лабинот Абдурамани ја отпеа песната Зборови на свеќата и
морската симфонија, Лулкуќа од Косово Виган Максути, Маригона Матоши тече во песни и предавања.
Во вториот дел од овој концерт започнаа со колаж од танци на девојки подготвен од
придружничката Елез Мема.Потоа програмата ја продолжи уметникот од Кичево Уран Дервиши
кој се запозна со песната на Почар. Бетим Шабани ја интерпретира песната За мене откако беше
кисмет а вториот дел заврши со песната Албанија мајка ми. Последниот дел од програмата
започна со уметникот од Кичево, Јетмир Мехмеди и заверши со Салије Бајрами и групата пејачи
со песната Мора фјал.Во присуство на овој свечен концерт ги имавме и нашите кичевски уметници: Салије Бајрами,
Уран Дервиши и Јетмир Мехмеди.

https://fb.me/e/1BLWztuYT

https://www.facebook.com/media/set/?vanity=303390253916124&set=a.1036552713933204

https://fb.watch/cW85sCINgo/

https://fb.watch/cW898ZE08M/

0

Премиера на театарската претстава ” Ако останеш дома”

На 14-ти Декември во големата сала при Центарот за култура „Кочо Рацин“ – Кичево со почеток од 18 часот се одржа премиерата на театарската претстава „Ако останеш дома“ во режија на Михајло Петревски.

Continue reading…
0

Перформанс “Еден поинаков 8-ми Март”

Во Ликовната галерија при нашиот Центар за култура се одржи перформансата “Еден поинаков 8-ми Март” ова манифестација се одржи од неформалната група “Последните кичевски боеми” по повод Меѓународниот ден на жената.

Continue reading…
0