Kultura-K

Изложба „365 селектирани фотографии“ на Ненад Пивко

На 15 Октомври 2020г. во фоајето на Центарот за култура „Кочо Рацин“ се одржа изложба на фотографии „365 селектирани фотографии“ на Ненад Пивко со почеток од 19:00 часот.

Изложбата се одржа според протоколот на Министерство за култура издаден од здравствената комисија за заштита од Ковид 19 . Носењето маска и држењето физичка дистанца беше задолжително.

https://www.facebook.com/media/set/?vanity=303390253916124&set=a.677539019834577

https://www.facebook.com/303390253916124/videos/3335764733186431

0

Свечен концерт за годишнина на НУЦК „Кочо Рацин“ – Кичево

Во големата сала при НУ Центарот за култура „Кочо Рацин“ – Кичево на 10.10.2020 година се одржа свечен концерт за годишнината на НУЦК „Кочо Рацин“ – Кичево со што се одбележа 40-години постоење на оваа институција.

Continue reading…
0

Цртан филм „Неверојатната приказна за џиновската круша“

Цртан филм „Неверојатната приказна за џиновската круша“
Како дел од Меѓународниот филмски фестивал во Тетово, во продукција на ОДА, во Центарот за култура беше прикажан албанскиот цртан филм „Неверојатната приказна за џиновската круша“.

Continue reading…
0

Изложба на слики „Визии од детството“ од Горан Боев

На 25 Септември во фоајето на Центарот за култура „Кочо Рацин се одржa изложба на слики „Визии од детството“ од ликовниот уметник Горан Боев со почеток од 19:00 часот.
Изложбата се одржa според протоколот на Министерство за култура издаден од здравствената комисија за заштита од Ковид 19.Носењето маска и држењето физичка дистанца беше задолжително.

Боев има  креативно творештво  тој е претставник на една нова генерација која донесува нови текови во уметноста.

На сликите на тема „Визии од детството“ се појавуваат мачка, куче, прозорец, цвеќе, дете…

Авторот вели дека делата се портрет на едно минато време, на неговото детство.

0

Детска симфониска приказна „Петар и волкот“

На 11 Септември 2020г. во организација на Центарот за култура „Кочо Рацин“ Кичево со поддршка на Министерството за култура се одржа симфониската бајка за деца „Петар и волкот“ на македонски и албански јазик со диригент Агона Чупи и диригент Ангел Спироски.

Петар и волкот оп. 67, „детска симфониска бајка”, е музичко дело 
напишано од Сергеј Прокофиев во 1936 година.
Нараторот им раскажува приказна на децата, додека оркестарот ја илустрира така децта се запознаваат со музичките инструменти и нивните карактеристики.


Петар и волкот е една од најпознатите дела на Прокофиев и едно од најчесто изведуваните дела на целиот класичен репертоар.

0

Празничен концерт со „Viva Strings“

По повод Денот на независноста 8-ми Септември во Центарот за култура “Кочо Рацин“- Кичево гостуваше гудачкиот квартет ВИВА Стрингс од Скопје. 
Програмата на овој концерт беше од популарен карактер, на програмата беа застапени повеќе модерни наслови кои побудија интерес кај публиката. Меѓу другите, беа изведени композиции на Мајкл Џексон (Michael Jackson), Бритни Спиарс (Britney Spears), Јуритмикс (Eurythmics), Роби Вилијамс (Robbie Williams), Квин (Queen) и други.

Претставување на една ваква програма пред кичевската публика претставуваше повеќекратен успех, бидејќи се помага во едукацијата и пројавување интерес кај публиката за други типови на музика освен секојдневно слушаните турбо-фолк и слични музички жанрови.

Поради ситуацијата во која се наоѓа целата држава концертот се одржа според протоколот на Министерство за култура издаден од здравствената комисија за заштита од Ковид19.Концертот се адаптираше да се реализира во надворешни услови-на платото од центарот за култура. Притоа публиката беше ограничена со број на седишта, кои беа поставени на растојание од 2 метри и беше ставено напомена преку доставување на рекламен материјал од страна на учесниците за носење на заштитна маска за време на настанот.  Концертот е дел од Националната програма за култура за 2020 година и е поддржан од Министерството за култура и од НУ Центар за култура „Кочо Рацин“ – Кичево.

0

Koнцерт на класична музика

Во рамки на фестивалот Меридианс, со подршка од Министерство за култура, во Центарот за култура “Кочо Рацин” Кичево се одржаа концерт на друштвото Артал.

Концертот го реализираа уметниците:
Јетмир Мехмеди – гитара
Шкелзен Пајазити – виолина
Шкелзен Бафтијари- пијано
Концертот се реализираа во надворешен простор поради ситуацијата со Covid-19, почитувајќи ги предвидените мерки и протоколи.

0

Детски интерактивен концерт „Музичко другарување“

Во Сабота (18.07.2020г.) на платото од Центарот за култура се одржa концерт за деца „Музичко другарување“ со почеток од 12:30 часот.

Концертот “Музичко другарување” е единствен во своето претставување поради уникатноста и специфичноста на изведба поради употребата на двојазичност во презентација (македонски и албански јазик).КОНЦЕРТОТ е едукативен, опфаќа АКТУЕЛНИ ТЕМИ ЗА ЧУВАЊЕ НА ЗДРАВЈЕТО И БОН ТОН однесувањето, а притоа е и интерактивен. Концепиран е со цел децата да можат да бидат вклучени во процесот на презентација а не како во досегашните случаи на концерти – само обични слушатели на одделни музички концерти, само драмски претстави или музички работилници. Целта на овој проект е да ги сублимира во еден проект сите преходно наведени проекти и воедно преку музиката да направи сплотување на публиката а јазикот да не претставува бариера. Проектот притоа спроведува интерактивност со публиката и врши едукацијата од нов вид.Преку овој вид на претстави се доближува најмладата генерација до класичната музика, етно музикологијата и класичните инструменти.Проектот преку игра и песна успева да се доближи до најмладите и да ја разбуди нивната фантазија и имагинарното да им стане во мислите реално и сето тоа сублимирано во време траење од 45 минути.

Поради ситуацијата во која се наоѓа целата држава, концертот се адаптираше да се реализира во надворешни услови- пред платото на центарот за култура. Притоа публиката беше ограничена со број на седишта поставени на растојание од 2 метри и беше ставено напомена преку доставување на рекламен материјал од страна на учесниците за носење на заштитна маска за време на настанот. 

0