Kultura-K

Kинопроекција на анимиран филм за деца – “Кариран Нинџа“

Приказната е за Алекс, ученик кој добива нинџа кукла од неговиот чичко Стјуарт по патувањето во Тајланд.

Алекс наскоро сфаќа дека чудната шарена кукла со копчиња неместо очи е всушност жива и може да му помогне да се заштити од насилниците на училиште. Меѓутоа, кога Алекс одлучува да возврати на услугата, тој открива дека нинџа куклата е опседната и дека тој има мисија да ја одмазди.

0

Театарска претстава „Лимонада во друштво со директорот“

Аматерски театар во Н.У.К.К. “Кочо Рацин” – Кичево на 09 и 10 мај, ја одигра премиерата на урбаната комедија “Лимонада во друштво на режисерот” на Весна Ќуслеска во режија на Михајло Петревски.

Continue reading…
0

Изложба “Didymus” – Александра Ацеска

Изложбата насловена DIDYMUS (Близнакот) е втор самостоен проект на авторката. Проектот е инспириран од дваесет и втората изрека во Житието по Тома (еврејски. תאומא; грчки. Διδυμος, Томас или Близнакот)

“… Јасу им рече : „Кога ќе направите од двете едно, кога ќе направите внатрешното да е како надворешното и надворешното како внатрешното, горното како долното и кога ќе биде машкото и женското едно, така што машкото нема да е машко, ниту пак женското да е женско, кога двете очи ќе гледаат едно и двете раце ќе бидат како една, двете нозе како една, сликата на едно место да биде самата слика, тогаш ќе влезете (во царството)”.

0

Одбележување на “Светскиот ден на книгата”

Центарот за култура – Кичево го одбележа светскиот ден на книгата со учениците од ОУ
“Д-р Владимир Полежиноски” и професор по македонски и англиски јазик Анѓелина Цветаноска.

Continue reading…
0

Театарска претстава “Жени”

Улогите во театрската претстава “Жени” од режисерот Ќендрим Ријани ги играа актерите: Теута Адини Јегени, Дрита Каба Карага, Амернис Нокшиќи, Вјолца Бектеши Хамити, Аида Алидеми, Ксака Јонузи Челику, Линда Саити и Аида Елези. Претставата се осврнува на проблемите на љубовта, омразата, предавството и инцестот.  Жените од претставата и жените од секојдневниот живот, покрај овие проблеми, исто така се соочуваат со бројни проблеми што ќе го донесат вителот на женскиот албански свет, кој ќе биде предизвикан од единствените струи на женскиот живот, слобода. Претставата “Жените” е поврзано со половата еднаквост, женската самодоверба и нејзината самопроцена.

0