Premiera e filmit “Motrat”

Në Qendrën e kulturës u shfaq premiera e filmit “Motrat” nga Dina Duma.

Filmi “Motrat”, i propozuar për nominim për Oscar nga regjisorja e re Dina Duma, tregoi se tema e këtij filmi është shumë e vërtetë dhe reale. Filmi tregon historinë e dy vajzave adoleshente, miqësia e të cilave vihet në provë pasi përballen me pasojat e sjelljes së tyre. Tregimi paraqet realitetin e hidhur ku vajzat ndihen të tjetërsuara, sikur nuk kanë mbështetje dhe dikë me të cilin mund të bisedojnë.

Përshkrimi i filmit
Ekipi tregoi se tema e “Motrave” është e vërtetë. Në kërkim të Majës dhe Janës, gjegjësisht të personazheve kryesore në “Motrat”, Duma kaloi një proces të gjatë gjashtëmujor të kastit të vajzave të reja nga 15 deri në 18 vjeç, kur më në fund vendosi për Antonija Belazelkoska dhe Mia Giro. Pikërisht në këtë fazë të realizimit të filmit, duke u takuar me rreth 100 vajza të reja që aplikuan për rolet, Duma kuptoi se problemi i filmit të saj është shumë real kur bëhet fjalë për dhunën e bashkëmoshatareve. Vajzat ishin shumë të hapura për të ndarë përvojat e tyre me ne dhe gjatë intervistave me to kuptova se sa real është skenari im kur bëhet fjalë për dhunën e bashkëmoshatareve. Ne fakt, realiteti ishte shumë më alarmues. Secila nga vajzat mund të gjendej në problemet e historisë sime, secila kishte një përvojë të ngjashme ose njihte dikë që kishte një përvojë të ngjashme. Ajo që ishte e zakonshme në përvojat e tyre të ndryshme dhe më alarmante është se askush nuk i trajtonte këto probleme, madje as mësuesit apo pedagogët e shkollave. E kuptova se ata ndiheshin të tjetërsuar, sikur nuk kishin mbështetje dhe dikë me të cilin të flisnin. Ky është momenti kur kuptova se sa është vërtet e nevojshme të tregohet kjo histori për rajonin tonë – thotë Duma.Shpresoj që filmi të arrijë te të gjitha grup moshat, veçanërisht te adoleshentët. Besoj se vetëdija për këtë temë si dhe përgjegjësia duhet të merret nga institucionet kompetente. “Ky është një problem real dhe nuk duhet të futet nën qilim”, tha Duma në një konferencë për shtyp.
Në role luajnë:
Maja – Antonija Belazelkoska
Jana – Mia Zhiro
Elena – Marija Jançevska
Chris – Hanis Bagashov
Marsi – Emil Isaevski
Nëna e Majës – Verica Nedeska
Skuadra:
Drejtuar nga Dina Duma
Producent – Marija Dimitrova
Skenari – Dina Duma, Martin Ivanov
Drejtor i Fotografisë – Naum Doksevski
Redaktor – Martin Ivanov
Skenografët – Kiril Spaseski, Simo Branov
Kostumografi – Roza Trajçeska Ristovska
Muzika – Igor Vasilev – Novogradska
Prodhimi – List Produksioni
Zhanri – Dramë,
Vendet: Maqedonia e Veriut, Kosova, Mali i Zi

https://www.facebook.com/events/393225005950037/?ref=newsfeed

You may also like...

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike.