Category: Драмска Дејност

Театарска претстава „Лимонада во друштво со директорот“

Аматерски театар во Н.У.К.К. “Кочо Рацин” – Кичево на 09 и 10 мај, ја одигра премиерата на урбаната комедија “Лимонада во друштво на режисерот” на Весна Ќуслеска во режија на Михајло Петревски.

Continue reading…
0

Театарска претстава “Жени”

Улогите во театрската претстава “Жени” од режисерот Ќендрим Ријани ги играа актерите: Теута Адини Јегени, Дрита Каба Карага, Амернис Нокшиќи, Вјолца Бектеши Хамити, Аида Алидеми, Ксака Јонузи Челику, Линда Саити и Аида Елези. Претставата се осврнува на проблемите на љубовта, омразата, предавството и инцестот.  Жените од претставата и жените од секојдневниот живот, покрај овие проблеми, исто така се соочуваат со бројни проблеми што ќе го донесат вителот на женскиот албански свет, кој ќе биде предизвикан од единствените струи на женскиот живот, слобода. Претставата “Жените” е поврзано со половата еднаквост, женската самодоверба и нејзината самопроцена.

0

Театарска претстава за деца “Поштарска бајка” од Детскиот Tеатар -Чаир

This image has an empty alt attribute; its file name is 49153007_1053736261472210_4726406467509288960_n.jpg

“Поштарска бајка” е прва премиера на Театарот за деца Чаир.
Бидејќи постојат приказни за кралеви и принцови, за крадци и волшебници, зошто нема приказни за постери за кратки дестинации кои носаат хартија, поштенски марки и играат карти во слободно време. Додека тие се гладни, тие јадат телеграфски ленти наместо тестенини и наместо масло, користат поштенски налепници.

Continue reading…
0