Изложба „Прекрасните убавини на старите куќи”- Валдета Ибиши

Младата уметничка Валдета Ибиши од Кичево ја одржа  нејзината прва самостојна изложба со слики од старите куќи во Центарот за култура  “Кочо Рацин”- Кичево.

Валдета Ибиши има 24 години, од Кичево, Северна Македонија. Студирала на Универзитетот во Тетово во областа на ликовната уметност,професија сликар.
Нејзините слики се дела што произлегуваат од страста, душата и времето на нејзиното детство што го има поминато, дека нашата историја е многу богата, во овие куќи има
 многу приказни, болка, радост, среќа, сиромаштија, итн.
Старите куќи се многу важен споменик на нашата култура, овие куќи ги граделе албански мајстори, со нивната напорна работа и пот, тие имаат зачудувачки поглед.
 Тогашните куќи имаат различни архитектонски украсни елементи.
 Овие дела се претставени во изразен дух, деформирачка реалност,насликани со дебели слоеви на боја, со прекумерен акцент, со некои мирни и лесни тонови и со некои погледи изгубени некаде во фантазијата.
 Тие се насликани со техника на акрилик и масло на ткаенина.

https://fb.me/e/1j3LcWI3p

https://fb.watch/8WlFffbsKW/

https://www.facebook.com/media/set/?vanity=303390253916124&set=a.850342432554234

You may also like...

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.