Изложба „Ебру“ – Нулифер Сали

Во петок (18.06.2021) во фоајето на Центарот за култура „Кочо Рацин“ – Кичево се одржa изложбата „Ебру“ на Нулифер Сали со почеток во 18:30 часот.
Изложбата се одржa според протоколот на Министерството за култура издаден од здравствената комисија за заштита од Ковид 19. Носењето маска и одржувањето на физичка оддалеченост беше задолжително.


 Нулифер Сали студирал Правен факултет, како студент посетувала неколку приватни курсеви по уметност и керамика во Ебру, каде потоа продолжила да работи како професор и организатор на курсевите Ебру 5 години по ред. Учествувала на повеќе колективни и самостојни изложби, има реализирано и изложби на фотографија. Се запознавме со еден вид стара традиционална османлиска уметност. Тоа се реализираше на практичен начин каде што беа презентирани и некои дела. Од времето на старите Османлии, тоа се работело на традиционален начин и продолжува да работи, боите се природни каде што главниот регулатор на боја е жолчката од крава, таа е обоена во вода и сликата од водата е нацртана на хартија .

You may also like...

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.