Изложба “Фрагменти” од Шќипе Мехмети

Во нашиот Центар за култура се одржи изложбата “Фрагменти” реализирана од авторот Шќипе Мехмети.

Фрагментираната перцепција се чини дека е единствената апсолутна вистина која може да се потврди со човечкиот ум.
Целата култура, односно визуелната традиција е фрагментирана. Постојано засекогаш постоеше, стоејќи против тоталитетот на самото постоење, засекогаш населено со бесконечност, од нецелосните продукти на духот, засекогаш обидувајќи се да ја реконструира идејата за целовитост преку необработеност.
Истата фрагментација што се појавува кај уметникот М-р Шќипе Мехмети ќе биде клучен проблем на самостојна изложба со наслов “Фрагменти”.
Изложбата содржи 15 слики, работени со акрил на платно. Нејзините пејзажно-урбанистички мотиви ќе се појават на глобално ниво преку постојано присуство на некомплетност.
Без да се обрне внимание на техниките што се користат за создавање на сликите, тој мек и топол лирски дискурс кој произлегува од емоционалниот мир и убавина на околината, всушност претставува огледална слика на пулсирањето што се дава од таа суптилна природа на авторот.

You may also like...

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.